Lør 18 mar

Clemens – Tilbage fra de døde

Oplev raplegenden live på STAGEBOX

I de helt spæde 90’ere, hvor dansksproget rap gik igennem sin mørkeste periode siden fødslen i 80’erne, tog nogle få hundrede hip hop’ere personligt initiativ til at holde kulturen i live.

Man mødtes til diverse undergrundsfester, med tvivlsomme lydanlæg og endnu dårligere økonomi. Her sleb tidens få rimsmede deres tunger skarpe, når de sloges med stikpiller og punchlines i nådesløse knockoutrunder, der gik fra at være opgør mellem personer til hele regioner. Det var show uden business: det eneste duellanterne kunne høste, var respekt. Det gav status og kudos fra miljøet og baglandet, men for de deltagende selv var det en kamp for åndelig overlevelse.

I denne atmosfære gik der pludselig rygter om en lille, bred og vred københavnsktalende gangsterrapper fra Sønderbronx, som tog tekstindholdet til hidtil usete ekstremer og tilmed backede det med en attitude af blodig alvor. En battlerapper, der synes at leve det han talte og – modsat de fleste andre – ikke følte sig som en bedrevidende undskyldning for sig selv, når han udøvede såkaldt sort musik og endnu sortere mikrofonmagi.

MC Clemens var det ominøse, obskure og okkulte navn. En fusion mellem absolut slum og elitær kreativ klasse. En mærkværdig og bemærkelsesværdig beskidt gadedreng, der rev ned af kulturens hylder med naturlig lethed og elokvent impertinens. Clemens satte de øvrige og meget ældre konkurrenter til vægs gennem diverse indledende runder, så det kun var finalisterne i København, der qua alder og erfaring for en tid kunne holde den unge, bestialske rimpsykopat i skak.

Da Clemens første gang, som 13-årig deltog i det daværende Danmarksmesterskab, Årets Rapper 1992 endte han på en 5. plads. I 1993 røg han efter flere omkampe på 2. pladsen. Årets Rapper stoppede herefter med at eksistere og Clemens gik i træningslejr. I 1996 vendte han tilbage, mere indædt ’rimtelligent’ og intens end nogensinde. I en amfetaminrus nakkede han de daværende dansksprogede freestylemestre PerVers, C-Style og Isbjerg samtidig i et overraskelsesangreb til et undergrundsjam i Aarhus.

Under mere ordnede forhold rebattlede Clemens Danmarksmester PerVers igen en lille måned efter og gav ham dermed chance for revanche i en fair kamp. Men Clemens var ikke til at stikke i. PerVers måtte give sin titel fra sig.

Samtidig var dansk rap på vej ud af sit sorte hul, Østkyst Hustlers og Humleridderne fik pladekontrakter og landede imponerende salg. Så Clemens rykkede som 16-årig til Nørrebros ghetto i Heimdalsgade for at skabe sig et navn på den etablerede scene. Allerede to dage efter sin ankomst bombrushede Clemens Wu Tang Clans Old Dirty Bastard, da han optrådte i Den Grå Hal og dissede sit store forbillede, medens vedkommende nikkede og gestikulerede anerkendende til stor morskab for publikum.

Kort tid efter vandt Clemens så det officielle DM I RAP 1996. Og i forlængelse af en tur på Ekstra Bladets forside, blev den 16-årige gaderapper headhunted af diverse pladeselskaber. Dette førte til en deal hos daværende EMI Records. Så på Clemens 18-års fødselsdag i 1997 udgav han sin epokegørende debut Regnskabets Time.

Regnskabets Time er stadig anerkendt som værende revolutionerende. Lyrikken, teknikken, metrikken og musikken matchede pludselig det amerikanske og internationale niveau. Det var ægte og ærligt indhold om psykologiske udfordringer, sindets mørke sider og livet på Københavns gader. Samtidig fuld af ungdommelig energi og udødelighed. Produceret af de bedste fra Madness 4 Real til Phase 5. Og med autentiske gæsterappere som Jokeren og Ataf Khawaja, der som den første lod såkaldt ’perkerrap’ se dagens lys. Clemens blev katalysator for de unge, der levede på kanten, med vidtrækkende tankestrømme og hjertet på rette sted.

Allerede i 1999 var Clemens klar med Den Anden Verden, der viste en afsindig udvikling for den dengang 19-årige stilskaber. Clemens tog bladet fra munden og rappede om samfundsstrukturer og opponerede mod verdenspolitikken. Albummet cementerede således Clemens som seriøs kunstner. En kulturbærer der var kommet for at blive.

Nu indbyder den originale gangster til 2 timers tour de force, med en sand klassikerkavalkade fra Clemens 30-årige virke på rapscenen. Heriblandt numre som i miljøet har decideret kultstatus og som Clemens ikke har spillet live i over 20 år. Når Clemens er i topform, får han publikum til at transcendere med sprængfarlig power ildevarslende tæt på en indre flamme, der kan brænde selv de mere velekviperede spillesteder ned til grunden.

Det er godt, at vi på STAGEBOX har forsikringspapirerne i orden.

Følg med på Facebook for løbende opdateringer om koncerten

FACEBOOK-EVENT